Naczynia ekologiczne

Naczynia biodegradowalne to absolutny „must have” branży gastronomicznej. Jest to duży krok naprzód w dziedzinie ochrony środowiska. Kawiarnie, bary szybkiej obsługi i puby stosujące naczynia jednorazowe ekologiczne przyczyniają się do redukcji plastiku, który zaśmieca ekosystem.

Czym jest ta biodegradowalność?

Duży nacisk na kwestie ochrony środowiska zmusił właścicieli branży gastronomicznej do zmiany naczyń plastikowych na inne, biodegradowalne.Opakowania biodegradowalne po wykorzystaniu rozkładają się w naturalny sposób. Wiele materiałów z dopiskiem „biodegradowalny” wymaga odpowiednich warunków, aby proces rozkładu przebiegł pomyślnie. Dlatego śmietniki przy barze i kawiarni nie będą dobrym miejscem do tego celu. Mimo to są one nadal bezpieczne dla środowiska. A materiały, z których te naczynia jednorazowe zostały wykonane nadal pozwalają na określenie ich biodegradowalnymi.

Naczynia jednorazowe ekologiczne — co do nich należy?

W kawiarniach i barach typu fast food najczęściej używanymi naczyniami są talerze i sztućce. Dobre jedzenie nie może istnieć bez odpowiedniego napoju. Napoje podawane są w kubkach biodegradowalnych. Kubki, talerze i sztućce to podstawowa zastawa jednorazowa, której nie może zabraknąć w lokalu gastronomicznym. Dodatkowo często używane są także miski oraz tacki.Ich dużą zaletą jest fakt, że nie trzeba ich myć, dzięki czemu pracownicy gastronomi mogą zaoszczędzić wiele czasu, a nawet pieniędzy.

Opakowania ekologiczne — jakie wybrać?

Wybór opakowań ekologicznych jest bardzo duży, wszystko zależy od potrzeb i okazji.

Do najbardziej popularnych naczyń należą te wykonane z papieru. Wbrew pozorom są one bardzo wytrzymałe, nie odkształcają się, a wysoka lub niska temperatura nie wpływa na ich wygląd i sposób zastosowania. Dodatkowo na takich artykułach łatwo wydrukować logo firmy lub ciekawy cytat. Przez co będą one także świetną reklamą dla firmy. Ważne jest to, że papier poddawany jest recyklingowi i zyskuje kolejne życie.Często można spotkać się z naczyniami wykonanymi z bambusa. To także dobra alternatywa dla plastikowych produktów. Są one bezpieczne dla środowiska, ładnie się prezentują, a na ich powierzchni także można wykonać grawer z logo firmy. Nie są one jednak poddawane recyklingowi, dlatego, aby wykonać nowe naczynia trzeba wyciąć kolejne drzewa bambusowe. Warto się zastanowić, czy jest to dobra opcja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *